Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  Frakt från 39 kr - Fri frakt över 500 kr i varuvärde!

Vilket te ska jag välja? Vilka tesorter finns det? Var köper man gott och bra te?

 

På Kryddlandet har vi förutom kanske Sveriges största utbud av kryddor, ett stort utbud av te. Vi ska försöka besvara frågorna och hjälpa till att guida i te-världen. Nedan reder vi ut de vanligaste tesorterna!

 

Svart te. 

Ceylon från Sri lanka är den vanligaste tesorten, vida känd och smaksatt i alla typer av smaker, som karamell och vildkörsbär exempelvis. Det är oftast den vi dricker till vardags och menar när vi säger ”svart te”. Olika länder har sitt karaktäristiska svarta te, vilket innebär att ”svart te” inte ger det svarta teet rättvisa då det finns många sorters svart te att välja på! Earl Grey är den brittiska klassikern med teblad mestadels från Asien och med smak av bergamott. Chai förväxlas ofta som en egen tesort men är en indisk-inspirerad smaksättning med kanel, kardemumma och ingefära bland annat. Darjeeling är ett te som ofta anses ha hög kvalité och kommer från platsen med samma namn i Indien, nära Himalaya. 

 

Oolong te.

Oolongteet är ett mellanting mellan grönt och svart te och kommer från Kina där det är vanligt. Finns naturellt och smaksatt, exempelvis med fläder. 

 

 

Grönt te. 

Det gröna teet dominerar te-kulturen i länder som Kina och Japan där tedrickandet är en viktig del av vardag som fest och omnämns endast som ”te” (har du ätit japanskt på restaurang så är det sannolikt att du blivit serverad ocha, te på japanska). Det är även där majoriteten av de gröna teerna produceras. Sencha är vardagsteet i Japan. Det finns smaksatt (jämför med ”vårt” svarta te). Sakura är exempel på en oerhört populär smaksättning. Bancha är också en vanlig sort och skiljer sig från Sencha utifrån vilken tid på året bladen skördas. Genmaicha är ett te som görs av bancha och rostat ris som rundar den bittra smaken som grönt te kan ge. 

Från Kina kommer Gunpowder (zhucha), ett vardagste som fått sitt namn av att teet är rullat till små hårda bollar. Naturellt med viss sötma. Chun mee (zhen mei) är också ett vardagste, fast med mindre sötma och med tvinnade blad. 

Utöver dessa sorter finns det massor! Vill man anordna en teprovning på naturliga teer så rekommenderar vi de japanska sorterna. 

 

Rött te.

Ett koffeinfritt te från rooibosbusken i Sydafrika. Skiljer sig markant från svart och grönt te i utseende och smak. Inbitna tedrickande använder tefilter till rött te då det är så fint att vanliga tesilar inte är tillräckligt täta. Finns naturell och smaksatt i en uppsjö av smaker, som vanilj och jordgubbsmilkshake. Honeybush är släkt med rooibos och ger en mycket sötare smak, varav namnet! 

 

 

Ört te.

Kryddlandets örtteer är fria från teblad och består av olika torkade örter. Till den här kategorin räknas exempelvis hallonblad, maskrosblad, ljungblommor och nyponskal. 

 

 

Frukt te.

Frukt te består inte av teblad utan av torkade frukter i olika smakkombinationer. Tillreds som te. Fruktteerna är väldigt vackra och doftar samt smakar underbart. Populära smaker är vilda bär och tranbär/vanilj för att nämna två. Gemensamt för alla sorter är tydliga, söta smaker. 

 

 

Hos Kryddlandet finns det massor av teer till bra priser och snabba leveranser. Välkommen in!

Produkter

Handla

Information