Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  Frakt från 39 kr - Fri frakt över 500 kr i varuvärde!

Ovanliga kryddor du vill känna till och lära dig mer om

Flingsalt, citronpeppar och tacokrydda - känner du säkert till mer än väl och kanske har du funderat på vilka ovanliga, annorlunda och spännande kryddor det finns? Vi Kryddisar, som vi kallar oss på Kryddlandet - Sveriges största krydd- och tebutik online, ska guida dig. För det finns riktigt ovanliga kryddor, häng med! 

Kanelblomma
Som i en del av kanel du vet, som man har till gröt och kanelbullar. Kanelblomma liknar nejlika till utseendet och har smak av kanel och ton av frukt, lätt sötma och peppar. Coolt, eller hur. Kanel används förutom till gröt och kanelbullar också en del i kinesisk matlagning - som i kryddblandningen Fem kryddor som du högst sannolikt smakat om du ätit kinesiskt. Så vill du imponera - mortla kanelblomma och gör egen Fem kryddor (det är lätt, vi lovar) och laga något kinesiskt. 

Tasmansk bergpeppar
Detta är inte en peppar som skojas bort. Eller, det här inte en peppar i den bemärkelse vi tänker på peppar. Tasmansk bergpeppar är ett bär med pepparliknande smak och egenskaper, vildväxande i Tasmanien. Mycket exklusiv, delikat och svår att få tag i. Detta är en krydda som ätes med andakt, till något riktigt gott och fint, vid speciella tillfällen. Med smak som är fruktig och söt med pepprig lång eftersmak, påminner den om en mix av blåbär, enbär och kryddpeppar - i ett. En peppar som passar mycket bra på all typ av citrusbaserade rätter (för blåbär och citrus passar bra ihop, det är sen gammalt), på allt som ska grillas eller stekas, i en pepparsås och som present till alla som älskar att laga mat. Missa inte denna raritet och kryddornas bortglömda krydda! 

Espelette chili
Espelette är en fransk delikatess chili - som förmodligen är en av de godaste och mest användbara chilisorterna som existerar? Mild, mycket fruktig och med hög arom är detta en chili med mycket potential. Till allt från en god majo till strössla över allt som innehåller smält ost. För är det något espelette är gott till så är det ost. Espelette är en ursprungsskyddad chili, vilket betyder att den odlas i regionen Espelette, Frankrike. 

Kaffirlimeblad
Det thailändska köket är ju här för att stanna - liksom kaffirlimebladen, denna oumbärliga smaksättare som - lyssna nu - inte går att ersätta med likvärdig smak. Står det kaffielimeblad i ditt recept, ta inget annat istället. Det blir inte bra. Det blir inte samma sak. Kaffirlimeblad har en helt unik smak som ger det där lilla extra till exempelvis paneng - med tydlig smak och arom av citrus, utan beska. Kaffirlimeblad är ofta stora, gröna och är på sätt och vis något av Thailands svar på våra lagerblad. 

Galangarot
När vi ändå berör det thailändska köket... Galangarot är också en - för oss - ovanlig krydda och smaksättare men supervanlig i Thailand, med smak som är nära ingefära men ändå inte - smaken är mer komplex och inte lika stark och ger väldigt autentisk smak. Ett måste för att laga "riktig" thailändsk mat. 

Fleur de Sel
Fleur de Sel är väl ungefär det lyxigaste saltet av alla salt? Krispigt, fint och luftigt är det något utöver det vanliga. Namnet betyder saltblomma och har att göra med hur saltet framställs: genom att det bildas saltblommor på vattenytan som skördas för hand. Fleur de Sel har den fina egenskapen att den smälter långsamt, så säg att du använder den till en kall sås istället för vanligt salt - då kommer saltet långsamt smälta och ge fin sälta. Serverar du det som ett bordssalt, då ger fleur de sel ett fint krisp också. Alltså ett riktigt fint krisp som inte går att jämföra med vanligt flingsalt. För detta är något mer än vanligt flingsalt. Det är ett prisvärt salt i premiumklass. 

Fermenterad kampotpeppar
Kampotpeppar anses av många vara en av världens bästa och finaste pepparsorter. Fermenterad kampotpeppar är alltså en av världens finaste pepparsorter upphöjt i ja, oändligt? Fermenterade livsmedel blir något mer. En till dimension, något utöver - som förstärker och balanserar. Ger djup, stadga och lite sting. Det är en upplevelse att avnjuta detta - servera till vad som helst och sannolikheten finns att du kanske aldrig kommer använda dig av en "vanlig" peppar igen. 

Grön szechuanpeppar
Mycket peppar nu - men å andra sidan, vet du hur många doldisar det finns i pepparvärlden? Grön szechuanpeppar funderar vi ofta på varför den inte är mer populär, varför inte alla använder den typ varje dag? Svart, vanlig szechuanpeppar har många hemma men dess gröna smakkompis. Icke. Grön szechuanpeppar är för det första grön, bara det. För det andra, otroligt örtig och fräsch med mycket tydlig citrus ton i smaken och något av det i doften. Och för det tredje, den är inte lika stark och bedövande som svart szechuanpeppar. Det gör den mer mångsidig och användbar - perfekt till kalla såser, allt grönt, fågel, på fisk, potatis och pasta - oavsett om det är en kinesisk rätt eller inte, är detta en peppar som passar många fler kök. 
 

Varsågod och håll till godo!
Välkommen in till Kryddlandet, hos oss finns vanliga och ovanliga kryddor! 

Produkter

Handla

Information